Noul Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei va fi ales după 40 de zile. Care sunt cei doi episcopi cu șanse mari de a fi aleși

Noul Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei va fi ales după 40 de zile. Care sunt cei doi episcopi cu șanse mari de a fi aleși
Publicat: 16/01/2013, 13:58
Actualizat: 28/09/2018, 23:10

Noul Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei va fi ales după 40 de zile de la decesul IPS Epifanie Norocel, a declarat, luni, preotul Adrian Ionescu, consilier media al Arhiepiscopiei, pentru această funcție fiind vehiculate numele episcopilor vicari Ciprian Câmpineanul și Varsanufie Prahoveanul.

„A vorbi în această perioadă de 40 de zile de doliu despre alegerea noului Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei aș putea spune că este un sacrilegiu, este ca atunci când îți moare tatăl sau mama și niciodată nu te gândești cu cine ai putea să-i înlocuiești. Până la pomenirea de 40 de zile nici nu ne putem gândi la acest lucru, ci doar la momentul potrivit, așa cum a precizat și locțiitorul Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, Preafericitul Părinte Daniel, veți afla toate detaliile necesare”, a declarat preotul Adrian Ionescu, consilier media al Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei.

Potrivit unor surse din mediul bisericesc, pentru funcția de Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei sunt vehiculate deja numele episcopilor vicari Ciprian Câmpineanul și Varsanufie Prahoveanul.

Conform surselor citate, cele mai mari șanse le are Ciprian Câmpineanul, episcop-vicar patriarhal care are legături strânse cu Buzăul, el fiind absolvent al Seminarului Teologic din Buzău ca șef de promoție.

Preasfințitul Ciprian Câmpineanul s-a călugărit la începutul anilor ’90, a slujit ca diacon în trei biserici din Grecia și are studii doctorale absolvite în Italia, din 2002 fiind episcop vicar patriarhal.

Varsanufie Prahoveanul este episcop vicar în cadrul Arhiepiscopiei Bucureștilor, având o bogată activitate pedagogică religioasă. El a condus stăreția Mănăstirii Radu Vodă, apoi a fost ridicat în rang.

Statutul Bisericii Ortodoxe Române spune că un nou arhiepiscop se alege din rândul episcopilor sau arhimandriților care au vârsta de cel puțin 35 de ani, sunt doctori sau licențiați în teologie și s-au distins prin dragoste față de Dumnezeu. Un alt criteriu spune că nu poate fi ales arhiepiscop un stareț sau un episcop care a stat mai puțin de șapte ani în ultima eparhie pe care a păstorit-o. După ce perioada de doliu va trece, Adunarea eparhială a Buzăului și Vrancei, formată din decani și directori ai instituțiilor, se va întruni pentru stabilirea a doi candidați eligibili. Numele vor fi transmise Sinodului metropolitan care își va da sau nu acordul ori va formula la rându-i o propunere. Și Sfântul Sinod are dreptul de a face propuneri, iar în final alegerea se va face prin vot secret. Alegerea se face cu 50 la sută plus unu din voturi.

IPS Epifanie Norocel a încetat din viață în 7 ianuarie, în timp ce se deplasa spre Mănăstirea Brazi din orașul vrâncean Panciu. Arhipiescopul Epifanie suferea de afecțiuni cardiace de mai multă vreme și se afla sub tratament de specialitate, iar cauza decesului a fost embolia pulmonară.

IPS Epifanie Norocel a fost înmormântat în Catedrala Arhiepiscopală din Buzău, la funeralii participând aproximativ două mii de credincioși, dar și peste șapte sute de preoți, monahi, înalți prelați din toată țara, precum și politicieni și reprezentanți ai autorităților locale din Buzău și Vrancea.

Arhiepiscopul Epifanie Norocel împlinise 80 de ani la jumătatea lunii decembrie 2012.

La 25 aprilie 1982 a fost ales Episcop al Buzăului, fiind instalat în 4 iulie 1982, unde a păstorit până la momentul decesului.

Atribuțiile lui Epifanie Norocel au fost preluate de Patriarhul Daniel.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O profesoară va sta la închisoare 13 ani după ce s-a aflat ce i-a făcut...
MEGA-BOMBĂ! Cristina Cioran e însărcinată cu Alex Dobrescu
Scandal la Cluj între Simona Halep și Sorana Cîrstea!
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
GALERIE FOTO Comoara din pădure: o femeie a descoperit într-un hambar abandonat 50 de mașini...
Cum arată apartamentul de 2460 de metri pătrați al lui Ion Țiriac. Detaliile din interior...
Vlad Ciurea, despre cel mai sănătos îndulcitor. Este mult mai bun decât zahărul și mult...
O copilă de 8 ani din Botoşani, găsită moartă într-o lizieră de salcâmi. Maria plecase...
Maria, fetiţa de 8 ani dispărută într-o localitate din judeţul Botoşani a fost găsită decedată,...
Dovezile găsite acasă la Alexandru Piscan, presupusul spion al rușilor: fotografii și filmări detaliate de...
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Simptomele unui ambreiaj defect. Cum îți dai seama dacă ambreiajul trebuie aerisit?
Comisia Europeană: Cote d'Or, Milka, Oreo, Ritz, Toblerone s-au vândut la preţuri mai mari în...
Un COSMONAUT de TOP este CONVINS că NU suntem singuri în Univers
O NOUĂ TAXĂ în România. Românii vor scoate mai MULȚI BANI din buzunar
Locul de muncă plătit regește, cu până la 100.000 dolari pe an. Ce trebuie să...
Ireal cât au ajuns să coste sicriele și locurile de veci în 2024
Răspunsul Gabrielei Cristea pentru urmăritorii care îi spun că fetele ei nu sunt aranjate întotdeauna:...
Imagini rare cu Mădălina Ghenea din adolescență. Dovada supremă că a fost de-o frumusețe răpitoare...
BANCUL ZILEI. Ora de fizică. Profesoara îi întreabă pe elevi de unde vine curentul. Doar...
Astronomii au găsit o planetă de mărimea Pământului care ar putea susține viața
×